Company: Label A
Location: Rotterdam

Apply

Rotterdam

Ben jij onze nieuwe Scrum Master?

Al tien jaar maakt Label A digitale producten voor haar klanten, met als doel waarde toevoegen. Samen met 75 A-players, verdeeld over twee kantoren, werken we elke dag aan toffe projecten. Als Scrum Master wordt het jouw taak deze projecten te begeleiden en om de relatie met de klant te onderhouden. Samen met de teams en de klant zorg jij voor het best mogelijke eindproduct.

Als groeiende agency weten we heel goed waar we over 10 jaar willen zijn, maar staan nog niet alle rollen helemaal vast. Hierdoor krijg je de vrijheid en verantwoordelijkheid om je eigen rol vorm te geven. Vind je het commerciële stuk interessant? Dan kun je de samenwerking opzoeken met de Commercial Director. Zie je kansen om de processen te verbeteren? Dan kun je daar mee aan de slag samen met de Operations Managers. Natuurlijk blijft je belangrijkste taak het bewaken van het Scrum proces!

Wat ga je doen?

Je bent van a tot z betrokken bij het gehele proces, waardoor je een brug kan slaan tussen alle teamleden en de klant. Je faciliteert de Scrum events zoals de Daily Standup, Sprint Review en Retrospective. Daarnaast coach je naast het Label A team ook de Product Owner (PO). Jij staat constant met hem of haar in contact en zorgt ervoor dat Label A en de klant compleet op één lijn zitten.

Het doel is om alle klanten van Label A ambassadeurs te maken. Als wij hun verlangens kunnen omzetten in concrete afspraken op een roadmap, dan kun jij met het Scrum team weer verder! Wekelijks bespreek je dit met het sales team en jouw counterpart in Rotterdam. Samen met hen en de PO stel je ook KPI’s op, met altijd als doel het succes van de klant te vergroten.


Jouw specs:

Jij neemt mee:

  • 3-5 jaar werkervaring bij een digital agency;
  • Relevante werkervaring als Scrum Master of een vergelijkbare functie als Digital Project Manager, Customer Success Manager of Digital Producer;
  • Een Scrum Master certificaat(PSM I);
  • Sterke communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels, zowel mondeling als schriftelijk;
  • Commercieel inzicht en ervaring met proactief en reactief upselling en cross selling bij bestaande klanten;
  • Een kritische blik en een oog voor het verbeteren van processen.