Company: Scandic Hotels Sverige
Location: Göteborg

Apply

Guest Relations Manager

Nu söker vi dig som vill arbeta som Guest Relations Manager på två av våra hotell: Scandic Crown och Scandic No.25- ett otroligt varierande och spännande jobb att kombinera dessa hotell. Som Guest Relations Manager har du ett genuint intresse för gästen, driften och hotellets medarbetare. Du arbetar med vårt övergripande mål- att fylla hotellet med nöjda gäster! Du har helhetsperspektiv med förmågan att arbeta både strategiskt och operativt samt ser verkligen värdet i att alla våra avdelningar har ett tätt samarbete. Du är en kreativ och idérik person som har lätt för att engagera och inspirera dina omgivning. Vidare är du en prestigelös person som har en styrka i att skapa och driva goda långsiktiga relationer, såväl internt som externt.

I rollen som Guest Relations Manager på Scandic Crown och Scandic No.25 ingår du i hotellets ledningsgrupp och du rapporterar till hotellchefen. Du kommer att vara hotellets ambassadör i alla frågor gällande gästnöjdhet- både planering, analys och uppföljning. I din roll kommer du att ansvara för hotellets sociala medier, planlägga fokusområden samt utveckla event på hotellet som ytterligare är ett sätt för oss att förbättra vår gästnöjdhet. Det är drivande i ingår även i rollen att centrala marknadskampanjer och aktiviteter genomförs på bästa sätt. Du kommer att vara delaktig i planering av budget och mål samt uppföljning av resultat. Dina arbetsuppgifter kommer även att innehålla att hålla i kundvisningar på hotellet och du har ett nära samarbete med Scandics säljavdelning.

Genom en passion för service inspirerar och motiverar du hotellets medarbetare att leverera i absolut världsklass! Självklart ser du Scandics värderingar: Be Caring, Be Bold, Be A Pro och Be You, som dina egna och förmedlare vidare dessa.

Vi söker dig som har:

  • Relevant utbildning inom marknadsföring, kommunikation, hotell eller turism.
  • Minst tre års erfarenhet av arbete inom servicebranschen
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift
  • God erfarenhet av att arbeta i projektform och då gärna inom event.

Meriterande:

  • Guest Relations-tjänst i samma eller annan bransch
  • Kunskaper i kreativa program så som Photoshop och Indesign.
  • Tidigare erfarenhet av arbete med marknadsföring/kommunikation genom sociala medier.

Arbetstiderna är främst förlagda dagtid, men styrs av när vi exempelvis har våra event och därför kan det komma att bli både kvällstid samt helgjobb. Det här är en tillsvidareanställning på heltid. Önskat tillträde är omgående eller enligt överenskommelse.

Vi tar enbart emot ansökningar via vår hemsida. Alla ansökningar kommer att behandlas löpande varför vi ber dig att ansöka så snart som möjligt.

Har du ambitioner att utvecklas kommer du att få utrymme att växa i din roll. Utvecklingsmöjligheterna inom vår organisation är oändliga. Vi ser fram emot att välkomna dig till oss på Scandic Crown och Scandic No.25!

Vi når längre när olikheter bejakas. Hos oss får du utrymme att vara dig själv och utvecklas i den riktning du vill, med trygga villkor och schyssta avtal som grund. Ta med dig dina erfarenheter, ditt engagemang och ditt sätt att tänka till oss – bidra till en kultur där vi bryr oss på riktigt: om varandra, våra gäster och vår planet. Välkommen till Scandic.

Delar du våra värderingar?

BE A PRO VÄX I DIN ROLL OCH I ORGANISATIONEN

Utvecklas i den riktning du önskar, vilken den än är.

BE YOU DU ÄR BLAND VÄNNER

Du kan vara dig själv här, det är så vi lyckas ge genuin och personlig service till våra gäster.

BE CARING SKAPA RUM FÖR MORGONDAGEN

Vi kommer att utmana dig att ta initiativ för att påskynda den positiva globala utvecklingen och bygga denna och framtida generationer som en helhet.

BE BOLD KLIV UR DIN KOMFORTZON OCH GÖR SKILLNAD

Vi har musklerna att se till att bra initiativ lyfts och nyttjas.